‘O, behandelen jullie ook littekens? Bij de fysiotherapeut?’

Na een operatie ontstaat altijd littekenweefsel. De verschillende bindweefsellagen in ons lichaam worden tijdens een operatie namelijk doorgesneden en dat moet weer herstellen. Dat herstel, daar zorgt ons lichaam zelf voor, namelijk in de vorm van littekenweefsel. Maar wat is littekenweefsel eigenlijk? Hoe kan het voor pijnklachten zorgen? Of zelfs bewegingsbeperking? Maar belangrijker nog.. hoe kom je er vanaf?

Ons lichaam bestaat uit verschillende ‘lagen’. De meest bekende zijn wel de huidlaag, spierlaag en als laatste hebben we de botten. Maar daartussen zit nog meer, namelijk heel veel bindweefsel! En in de romp óók nog een hoop organen.

Laten we in ons voorbeeld de operatie van een keizersnede gebruiken. Zodra het mes erin wordt gezet, gaan we als eerst door de huidlaag heen, vervolgens door de superficial fascia (een bindweefsellaag direct onder de huid), ook wel fat-layer genoemd. Daarna gaan we door 3 lagen spieren heen, waartussen allemaal lagen bindweefsel (fascia) zit. Dan komen we aan bij  het buikvlies, waar zich ook 3 lagen bindweefsel bevinden en als laatst worden de wanden van de baarmoeder doorgesneden.

Een keizersnede is een behoorlijk ingrijpende operatie, maar ook een ‘minder ingrijpende’ operatie zoals bijvoorbeeld een carpal tunnel syndroom surgery, waarbij de pees tussen duimmuis en pinkmuis wordt doorgesneden, zodat een zenuw in de pols meer ruimte krijgt, laat zijn sporen na. Ook hierbij moeten we door een aantal lagen heen voordat we bij de pees aankomen. Waarop die pees vervolgens wordt doorgeknipt.

Zoals je ziet, zijn er na een operatie een heleboel structuren/lagen kapot. Het lichaam probeert dit te herstellen door hetzelfde soort collageen (lijmvormend eiwit, zeer belangrijk onderdeel van het bindweefsel) aan te maken als het weefsel dat het vervangt, maar de vezelsamenstelling van het nieuwe collageen is anders. Om een voorbeeld te geven, in littekenweefsel groeien geen haarzakjes, littekens kunnen minder goed tegen UV-straling en er bevinden zich geen zweetkliertjes in een litteken.

Dit nieuwe weefsel zorgt ook voor verstoringen in de bindweefsellagen, omdat het nieuwe collageen niet hetzelfde is als het oude collageen. De lagen kunnen niet meer goed over elkaar heen schuiven en glijden, waardoor ze vast zitten en aan andere structuren gaan ‘trekken’.

Om weer terug te gaan naar de keizersnede, dit littekenweefsel ‘trekt’ aan het bindweefsel van de buik, want deze vormen samen met de buikspieren als het ware een korset. De disbalans die hierdoor ontstaat, kan dus als gevolg hebben dat mensen bijvoorbeeld last hebben van rugpijn, heup/liesklachten, pijn bij buikspieroefeningen, minder kracht en controle in de buikspieren, darmklachten, pijn in de (onder)buik of een dikke onderbuik.

En als we de operatie van het carpaal tunnel syndroom er weer bij pakken, kan dit ‘trekken’ van het litteken zorgen voor bijvoorbeeld pijn in de onderarm, krachtsverlies, bewegingsbeperking van de pols of tintelingen in de hand en vingers.

Met onze myofasciale release technieken maken we de fascie los. Door dit te combineren met de specifieke littekentape kunnen deze klachten verholpen worden en wordt het litteken dunner en zachter. Dit maakt dat het weefsel wél dezelfde structuur als de huid en onderliggende lagen krijgt en de verschillende lagen weer soepel over elkaar heen kunnen bewegen.

Een operatie laat altijd een litteken achter, maar die kunnen we dan wel zo goed mogelijk laten functioneren, toch?

 

Ben je ook benieuwd wat de fysiotherapeut voor jou kan betekenen? Kom naar het inloopspreekuur op donderdagochtend van 8.00-9.00 uur of maak direct een afspraak.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close