Hatsjoe! Hooikoortstape bij de fysio!

Misschien herken je het wel. Het is lekker zonnig buiten, de bloemetjes staan in bloei en de temperatuur neemt toe. Maar ook je neus raakt verstopt, de pollen vliegen om je oren, je niest je een ongeluk en je hebt misschien ook wel last van jeuk en koorts.

In Nederland zijn er jaarlijks zo’n 4 miljoen mensen die last hebben van hooikoorts. De meeste daarvan gaan langs de drogist en halen een doosje pillen, neusspray, zalfje of oogdruppels. Maar tegenwoordig kun je ook bij de fysiotherapeut langs. Doormiddel van speciale tapetechnieken kan de fysiotherapeut de hooikoortsklachten doen afnemen. Uit kleinschalig onderzoek is gebleken dat 84% van de deelnemers baat heeft bij deze tapemethode!

Werking

Nu vraag je je misschien af hoe dat dan kan, dat het aanbrengen van ‘een plakkertje’ zorgt voor minder hooikoortsklachten. De tape heeft op 2 manieren een werking. Enerzijds doordat het werkt op de bepaalde reflexzones. Anderzijds doordat het via het bindweefsel (fascia) een spanningsverandering teweegbrengt in het lichaam.

Segmentale relaties

Het immuunsysteem en de longen spelen een belangrijke rol bij hooikoorts. De zenuwaansturing voor de longen komt uit het ruggenmerg tussen de 2e tot en met de 5e borstwervel. De huid tussen de schouderbladen wordt ook aangestuurd door hetzelfde stukje ruggenmerg. Hierdoor ontstaat er een wisselwerking. Dit noemen we segmentale relaties. Zo kan een aandoening aan een intern orgaan zich weerspiegelen aan het lichaamsoppervlak, denk maar aan een hartaanval, waarbij iemand pijn in de linker arm kan krijgen of in het kaakgebied. De tape die wordt aangebracht op de rug keert dit principe om en zorgt voor een vermindering van klachten omdat het een kalmerende werking heeft op het allergisch reactiemechanisme van het lichaam en de longen.

Bindweefsel

Het bindweefsel in ons lichaam is een netwerk dat overal met elkaar verbonden is. Je kunt het zien als een tensegrity-model. Zo’n model blijft in stand door een evenwicht tussen druk- en trekbelasting. Wanneer in ons lichaam deze druk- en trekbelasting uit balans is, door bijvoorbeeld een allergische reactie, kunnen we het lichaam helpen deze spanning op te lossen.

In het bindweefsel zitten veel sensoren. Door de tape op de huid aan te brengen geef je het bindweefsel een prikkel, waardoor de spanning veranderd en het bindweefsel tot rust komt. Het gevolg hiervan is een minder heftige reactie op hooikoorts.

Resultaat

Het beste behandelresultaat bereik je na 3 keer tapen. Van dit resultaat heb je de rest van het seizoen profijt, in tegenstelling tot een pilletje wat 3 uur werkt.

Na de eerste keer tapen is vaak al direct een positief effect merkbaar. Een 2e en 3e keer tapen verminderd de klachten nog verder. De tape kan 5 dagen blijven zitten.

De kosten voor het aanbrengen van de tape zijn €10 per keer inclusief tape.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close